15 Kasım 2010 Pazartesi

O diil de..

Yarın Bayram!

Unutuyoruz kendi ufak gerçekliklerimizde dünyanın geri kalanını. Geçtim afrikasını bokunu püsürünü, bak ondan bahsetmiyorum. Anadolu dan bahsediyorum lan, küçük ilçelerden, üç caddenin birbirini kesmesiyle oluşturulmuş çarşılarında mutlu insanların yaşadığı memleketlerden.

Yarın Bayram!

Kim bilir kaç çocuk gidicek ilk kez camiye, alnı secdeye değicek. Ne dediğini bilmeden ezberden dualar okucak. O hani çok karşı çıktığımız şeyler var ya, onları söylücek. İmamlar çıkıcak yükseklere, vaaz vericek, şehitler için fatihalar okunucak. Camiden çıkmadan cemaat bayramlaşıcak, yıllardır bitmeyen cami ihtiyaçları için yine para toplanıcak.

Sonra baba eve gelicek, anne babanın elini öpücek. Çocuk babanın elini öpücek, harçlığını alıcak. Evin önünde koç kesilicek. Kan akıcak, Tanrı için. Yüzler gülücek. Mükafatlandırılıcak Tanrı kanla, masumiyet vahşete kurban olucak, kurban vahşete masumiyet. Et kesilicek, ilk mangalı sabahın köründe yenilicek, keşkek yapılıcak. Et kesilicek gün boyu, ertesi gün ziyaretler.

Yarın Bayram!

Ülkenin heryerinde bambaşka hayatlar, ülkenin heryerinde aynı hayatlar. Ve biz yine kendi derdimizde. Okulun son senesi belki, ya da ilk senesinde. Tekel eylemcisi yüreğiyle dünyaya küfredicez. Oysa yarın binlerce çocuk ilk kez secdeye alnını koyucak. Yıllar sonra bizim gibiler yapıştırıcak bu sefer etiketi. Apaçi, kıro, türbanlı, zalım. Komik lan, ben de gülüyorum, tıpkı senin gibi. Ama olucak. Kırılmıcak düzen. Yarın bayram olucak sen arkadaşlarınla buluşurken ülkenin geri kalanında. Sen eylem broşürünü hazırlarken, sen CHP'ye küfrederken, sen AKP'ye AQP derken, tam o sırada bayram olucak. Sen elindeki kitabın sol sayfalarını çevirirken, namaz kılınıcak. Sonra o bayramlara gidicek senin sadaka dediğin beyaz eşyalar, duble yollar, geri dönücek ak oylar. Sen yeni broşürünü hazırlıyo olucaksın.

Yarın Bayram!

Ve unutuyoruz! Ne kadar kopuk olduğumuzu! Ne kadar uzak olduğumuzu! Bilmem hangi üniversitenin tozlu sahnesinde bilinçlendirme safsatasına yenik düşerken, bilmem hangi kültür merkezinde ülkeyi her gün kurtarırken, bilmem nerdeki çevreciliğimizi paslı metallerle bileğimizi zincirleyerek gösterirken.

Yarın bayram olucak ve binlerce kurban!

Tanrıya veya unutmuş zihinlere...

Hiç yorum yok: