24 Haziran 2009 Çarşamba

Bilgisayar Mühendisinin Gözünden Matematik

Ne gariptir, son zamanlarda türlü kültürlerden hocalardan ders almaktayım. Sanırım bütün bunlardan da en ilginci Savio Tse. Dönem başladığından bu yana profesörün vurguladığı en önemli konu "matematiğin önemi".

"If you want to be good in computer science, then you should know mathematics. You should know it."

Ardından ufak bir analize giriştim ister istemez. Ortaya çıkan sonuç da tahmin edileceği üzere, Savio'nun dediğinden farklı değil. İyi bir bilgisayar mühendisi olmanın, iyi bir "programmer" olmanın en önemli şartlarından biri kuşkusuz matematik. Türlü şekillerde yükselinebilir elbet, bir fikir ardından piyasada amiyane tabirle köşe dönülebilir, ya da internet üzerinde şansınız yaver giderse cebinizi doldurabilirsiniz. Ama genius mertebesine ulaşmak elbette bu küçük detaylara bakıyor. Nitekim varolan problemlere çözüm geliştirmek artık hemen hemen tüm programcıların yapabildiği bir iş, burda kritik nokta, bu çözümün ne kadar verimli olduğu ve zaman, maliyet dengesinin doğru kurulması. Bu noktada ise iş tamamiyle matematiğe bakmakta. Algoritmaların analizleri, çözümlerin ispatları, doğruluk testleri tümüyle matematik bilgisi gerektiren yetenekler, ve fark yaratan özellikler. Üstelik akademik ortamda ciddiye alınmak ve ya yazdığınız makalelerin ilgi çekmesini, umursanmasını istiyorsanız bu bahsettiğim yeteneklerden fazlasıyla bulunmalı projelerinizde, yoksa ufak bir piyasa işçisi olmaktan ileri düzeylere gidebilmek mucizeler gerektirmeye başlamakta.

Her ne kadar, iyi bir programmer olmak güçlü bir his gerektirse de, sanırım işimizin deterministik ihtiyacı çok daha fazla. Ve bu ihtiyacı karşılamanın en doğru yolu Decartes'ın bahsettiği clear and distinct bilginin yolundan, yani matematikten geçiyor.

Yine Savio'yla bitirmek istiyorum;

"Mathematic is the base of everything. You should know it. You should." :)

Hiç yorum yok: