24 Haziran 2009 Çarşamba

Flow: Yaptığınız İle Akmak!

Mutlu bir yaşam çoğumuzun istediği hayatında. Hatta mutlu bir geleceğe dahi tav oluyoruz. Sanırım bunun en vazgeçilemez, en önemli şartlarından biri de, yaparken tatmin olduğumuz işi yapabilmek. House MD'de Taub'un dediği gibi biraz, bize "Bugün önemli bir şey yaptım." dedirticek bir iş. Bizi uyurken rahat ettiricek bir iş.

İşte "Flow" konsepti tam da bu aşamada karşımıza çıkmakta. Flow, türkçesiyle "akmak" insanların yaptıkları işle beraber akmasını sembolize ediyor. Tabii bu noktada bir çok kavram kargaşası da ortaya çıkmakta. Nedir insanların yaptıkları işle beraber akmasını sağlayan etmenler. Tek tek incelemek istiyorum bu etmenleri;

1-) İlk etmenimiz yapıcağımız işin challenging olması. Bu şu demek, yapıcağınız iş yeteneklerinizi sonuna kadar sömürmeli, hatta öyleki yapabilmek için siz kendinize yeni yetenekler eklemelisiniz. Sizi daima zinde tutucak, her görev sonunda kendinizi başarılı addedebiliceğiniz bir iş.

2-) İşinizi yaptığınız anla, işinizi düşündüğünüz an toplamlarını doğru şekilde bir araya getirebildiğiniz bir iş. Bu şu demek, belediye görevlileri kaldırım taşlarını nasıl değiştiriceğini düşünmezler, ya da filozoflar somut olarak iş yapmazlar fazlaca..Burda söylemim sakın ola ki, filozof olmayın!, belediye işçisi olmayın! olarak anlaşılmasın, ama flow'u yaşamak istediğiniz işte, kendiniz için doğru balans ayarını yapın!

3-) İşinizdeki amaçlarınız her zaman net olsun. Kağıdın başına ne çizicem diye değil, bina tasarımı çizicem diye oturun. Yaptığınız işin sonunda ne elde etmek istediğini belli olsun.

4-) Yaptığınız her iş için hemen geribildirim alın. Etrafınızdakilerin yorumuna değer verin, onların söylediklerinden ötürü umutsuzluğa kapılmayın ya da boş hayaller kurmayın ama, kesinlikle gözardı etmeyin. Her aldığınız geribildirimi değerlendirin. Bu sizi her daim ilerletir.

5-) İşinizi parçalara bölün ve o an yaptığını küçük parçaya konsantre olun. Eğer elinizdeki parçaya olan konsantrasyonunuzu kaybederseniz flow dan uzaklaşırsını. Basit.

6-) Kontrolünüzü kayetmeyin. Her ne durumda olursa olsun sakin kalmayı başarabilmelisiniz. Sakin kalabilme sınırı her insan için farklıdır, önce kendinizi keşfedin. Ardından sizi kontrolden çıkarıcak işleri elemek kalıyor geriye.

7-) Yaptığını işte size yaratıcı çözümler üretebiliceğiniz alanlar bulun. Kuralları esnetebilmeyi düşününün, kuralları esnetmekle artırabiliceğiniz verimin ticaretinde doğru kararı verin.

8-) Zamanınızı yaratıcı kullanın. Eğer iş saatlerinizden rahatsızsanız beden saatinizi değiştirin. Unutmayın zaman sizsiniz. Ve zaman sadece diğer değişkenler ölçüsünde değişkendir.

Flow konseptinin temelleri bunlardı. Yazdığım cümleler hep meslek alanına yönelik oldu. Fakat unutmamamız gereken başka bir nokta daha var. Hayatta hemen hemen her konuda bu 8 kuralı denetleyebiliriz doğruyu yanlışı yargılarken. Yazımın fikir babalığını yapmış Jenova Chel'in sözleriyle bitiriyorum:

"Flow can emerge from any kind of activity, whether it's five minute pinball game or a 10 year research project. "

Hiç yorum yok: